Compensatie van transitievergoeding bij ontslag langdurig zieke werknemer
Als je een zieke medewerker ontslaat, heb je in een aantal gevallen recht op compensatie van de transitievergoeding. We zetten het hoe en wat van de compensatie voor je op een rij.
Als jij op dit moment – op jouw initiatief – een medewerker ontslaat die 24 maanden of langer in dienst is, heeft die medewerker recht op een transitievergoeding. Dat geldt ook als het om een langdurig zieke werknemer gaat. Met ingang van 1 januari 2020 is die transitievergoeding lager dan voorheen. Maar: je bent de vergoeding wél verschuldigd vanaf de eerste dag van het dienstverband (en niet pas na 24 maanden). Voor de transitievergoeding van langdurig zieke medewerkers kun je compensatie krijgen, maar niet altijd voor het compleet uitbetaalde bedrag.
Slapend dienstverband
Werkgevers proberen de betaling van een transitievergoeding bij een zieke werknemer vaak te ontlopen door een dienstverband niet te beëindigen, maar slapend voort te zetten. Dat is niet zonder risico. Als een werknemer op een later tijdstip weer geschikt wordt voor zijn werkzaamheden, kan hij weer aanspraak maken op zijn functie en loonbetaling.
Onlangs is hierover een uitspraak geweest van de Hoge Raad. Goed werkgeverschap vereist volgens de rechter dat je een slapend dienstverband moet beëindigen als de langdurig zieke werknemer hierom vraagt. Daarbij ben je verplicht om een bedrag ter hoogte van de wettelijke transitievergoeding te betalen.
Compensatieregeling
Hoe zit het met de compensatieregeling? Vanaf 1 april 2020 kun je bij het UWV een compensatie aanvragen. Je kunt die compensatie krijgen voor:
• de transitievergoeding die je aan de langdurig zieke werknemer hebt betaald óf
• het loon dat in de 104 weken van ziekte aan hem/haar is doorbetaald.
Het laagste van deze twee bedragen is leidend.
De arbeidsovereenkomst moet dan vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid op of na 1 juli 2015 in onderling overleg zijn beëindigd via:
• een (juiste) vaststellingsovereenkomst óf
• een opzegging na het verkrijgen van een ontslagvergunning via het UWV.
Dit geldt zeker ook als het dienstverband deels is beëindigd. Heb je te maken met een langdurig zieke parttimer met een langdurig dienstverband? Of zijn er tijdens de periode van 104 weken van ziekte uitkeringen in mindering gebracht op het doorbetaalde loon bij ziekte? Dan is het belangrijk om het bedrag van de compensatie vast te (laten) stellen.
Op tijd aanvragen
Zoals gezegd kun je vanaf 1 april 2020 bij het UWV terecht voor het terugvragen van de betaalde transitievergoeding. Je moet de aanvraag indienen binnen 6 maanden nadat de vergoeding is verstrekt. Heb je tussen 1 juli 2015 en 1 april 2020 transitievergoedingen betaald bij ontslag van langdurig zieke werknemers? Dan kun je voor deze zogenaamde ‘oude gevallen’ compensatie aanvragen tussen 1 april en 1 oktober 2020. Het UWV wijst te vroeg of te laat ingediende aanvragen af. Zorg dus dat je op tijd bent.
Onderbouwing van de aanvraag
Bij de aanvraag moet je in elk geval het volgende meesturen:
• afschriften van de arbeidsovereenkomst;
• salarisstroken;
• de berekening van de transitievergoeding;
• het betalingsbewijs van de transitievergoeding;
• de (ontslag)beschikking van het UWV of de vaststellingsovereenkomst.
Soms moet je ook andere gegevens verstrekken. Op de site van het UWV lees je meer over de compensatieregeling.
Heb je hulp nodig bij het aanvragen van de compensatie? Neem dan contact met ons op.