Opnieuw wijzigingen bedrijfsopvolgingsregeling
Wil je jouw familiebedrijf fiscaalvriendelijk overdragen aan de volgende generatie? De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) biedt dan mogelijkheden. Dit jaar zijn er opnieuw wijzigingen voorgesteld.
Met de BOR is de bedrijfsoverdracht in veel gevallen geheel vrijgesteld of slechts beperkt belast. Daarnaast kent de inkomstenbelasting een doorschuifregeling. Deze maakt het mogelijk om de aandelen uit aanmerkelijk belang (5% of meer) in een besloten vennootschap bij overlijden of door schenking over te dragen, zonder dat je belasting moet betalen.
Bezit- en voortzettingseis
Dit jaar zijn er opnieuw wijzigingen voorgesteld. Zo wordt het gebruik vanaf 2026 beperkt tot reguliere aandelen met een minimumbelang van 5% in het geplaatste kapitaal. Ook wordt voorgesteld om de ‘bezits- en voortzettingseis’ in de BOR bij schenking te versoepelen. Dit betekent dat bepaalde herstructureringen onder voorwaarden vanaf 2026 niet meer leiden tot een nieuwe bezit- en voortzettingsperiode.
De voortzettingsvereiste betekent dat de ontvanger van de schenking tenminste 5 jaar winst uit de onderneming moet blijven ontvangen of de aandelen van de geschonken onderneming minstens 5 jaar moet houden, terwijl de onderneming zelf ook minimaal 5 jaar blijft bestaan. Het voorstel is om deze termijn vanaf 2025 te verkorten naar 3 jaar. Daarnaast moet de schenker volgens het bezitsvereiste voorafgaand aan de schenking de onderneming 5 jaar hebben gevoerd of de aandelen in de te schenken vennootschap 5 jaar in bezit hebben gehad. Deze bezitstermijn blijft ongewijzigd.
Tegengaan constructies
Het kabinet wil verder 2 ongewenste constructies bestrijden, namelijk de rollatorinvesteringen én de dubbel-BOR. Bij rollatorinvesteringen vormen vermogenden, vaak op hogere leeftijd, beleggingsvermogen om in ondernemingsvermogen dat wel in aanmerking komt voor de BOR. Door vanaf 2026 voor AOW-gerechtigden, afhankelijk van hun leeftijd, een langere bezitstermijn te eisen, wil het kabinet de rollatorinvesteringen tegengaan.
Bij de dubbel-BOR schenken ouders bijvoorbeeld het bedrijf aan hun kind, kopen het vervolgens terug en schenken het opnieuw na het verstrijken van de voortzettingstermijn van 5 jaar. Voorgesteld wordt om vanaf 2026 de toepassing van de BOR te beperken tot 1 keer per onderneming.
Meer weten over de BOR in jouw situatie? Neem dan contact met ons op.