Zo voldoe je aan de registratieplicht voor het UBO-register

In de strijd tegen fraude en misbruik heeft de regering begin dit jaar een nieuw register geopend: het UBO-register. Wat moet jouw bedrijf of organisatie hiermee? 

In het UBO-register bij de Kamer van Koophandel moeten vennootschappen, maar bijvoorbeeld ook stichtingen en verenigingen, hun zogeheten ‘uiteindelijk belanghebbenden’ (UBO’s) registreren. De deadline hiervoor was 27 maart 2022, die is dus al verstreken. Maar in de praktijk blijken heel veel organisaties nog niet aan de registratieplicht te hebben voldaan. Op de dag van de deadline waren de gegevens van slechts een krappe 38% van het totale aantal registratieplichtigen in het register opgenomen.

Reminder
Heb jij nog niet aan de registratieplicht voldaan, dan stuurt het Bureau Economische Handhaving van de Belastingdienst (BEH) je nog een (laatste) reminder. Je krijgt dan twee weken de tijd om alsnog aan jouw registratieplicht te voldoen. Doe je dat niet, dan ben je in overtreding. Het BEH kan je een boete (maximaal € 22.500) of dwangsom (geen maximum) opleggen. Ben je het niet eens met de boete, dan kun je bezwaar maken. Wordt jouw bezwaar afgewezen, dan kun je beroep aantekenen.

Handhaving

Omdat het aantal niet-geregistreerden veel hoger is dan verwacht, is er te weinig capaciteit voor de handhaving. Daarom geeft het BEH voorrang aan handhaving op vennootschappen waar de risico’s op witwassen en financieren van terrorisme het hoogst zijn. Dat neemt natuurlijk niet weg dat ook de andere registratieplichtigen de gegevens van hun UBO’s moeten inschrijven. Deze groep wordt steekproefsgewijs gecontroleerd.

Tip: Heb je nog niet aan je registratieplicht voldaan? Doe dat dan zo snel mogelijk om een boete te voorkomen. Vragen, of hulp nodig? Neem even contact op.

< terug naar overzicht